Nationale

Apuseni Weekend – 2009

26 Februarie – 2 Martie 2009, Câmpeni

Datorită faptului că ne duceam niţel dorul, noi, entităţile EGEA după “The Homorod experience” adică RFW, celor din Cluj le-a venit ideea de a organiza un weekend pentru schi şi nu numai în Apuseni, idee ce a pornit din Exchange-ul Iaşi-Cluj, s-a pus în practică şi bine s-a făcut!

JOI 26.02.2009
Ne-am adunat micuţa ceată în Gara de Nord, ne-am facut comozi în tren…până la un moment dat când am început să jucăm volei cu izolirul, am povestit, am dormit şi, pe la ora 6 dimineaţa ne-am trezit în Cluj alaturi de cei din Bucureşti, Iaşi, Moldova, Cluj, evident şi americanii din Bulgaria.

VINERI 27.02.2009

Ne-am reunit cu toţi egeiştii din ţară şi prietenii noştri de peste Prut, am socializat puţintel după care ne-am ocupat locurile în autocarul spre Câmpeni. Au fost 3 ore în care în mare parte am dormitat…ne-am oprit o oră în Câmpeni, oră pe care noi am prelugit-o involuntar, ni s-a părut că avem prea mult timp aşa că ne-am aprovizionat, am vizitat, am întârziat şi am fost traşi de urechi.

Am ajuns într-un final la Câmpeni, ne-am urcat cu bagajele în spinare la cabane, unde am fost aşteptaţi cu ţuică şi langoşi, apoi ne-am împărţit locurile din cabane pe sistemul “care cum unde apucă”. Am apucat bine cu toţii, până la urmă, ne-am găsit câte un culcuş.

Ne-am acomodat…şi văzând ce vreme superbă şi zăpadă ne aşteaptă, ne-am dotat cu saci, cu chef de distracţie şi de bulgăreală şi am plecat să improvizăm o pârtie prin apropiere.

Am lasat bulgăreala şi am plecat cu gândul la mâncare, gând care s-a schimbat într-un joc de fotbal cu echipe mixte, în care ne-am demonstrat talentele, sau… nu prea. Aproape epuizaţi ne-am îndreptat spre cabane, ne-am încălzit, ne-am schimbat, am mâncat şi am cântat împreună. Spre seară am făcut grătare, am băut vin fiert, timp în care reprezentanţii entităţilor EGEA discutau despre AC 2010.

SÂMBĂTĂ 28.02.2009

Obosiţi şi somnoroşi ne-am făcut cuminţi obişnuita coadă la duş, am mâncat, ne-am echipat şi am plecat spre Arieşeni. Bravi fiind, unii dintre noi am pus schiurile în picioare pentru prima oară, alţii placa şi am încercat să demonstrăm că putem să ne întoarcem întregi la cabane, ne-a şi ieşit din fericire. Eu, personal am crezut că nu voi rezista o zi întreagă pe pârtie, mi se părea prea mult. După ce am mâncat, ne-am recăpătat forţele cu toţii şi am arătat că ne descurcăm şi singuri şi nu avem nevoie de instructori, nu chiar … aşa tare. Întorşi de pe pârtie, ne-am încălzit puţin şi apoi am vizionat 2 filme despre Roşia Montană: ”Flăcări pe comori” despre tradiţiile din zonă şi un documentar “The new El Dorado” despre situaţia prezentă.

DUMINICA 01.03.2009
Ne-am trezit cu o surpriză foarte plăcută, un mărţisor “EGEA”, un simbol al primăverii şi o amintire pe care o vom păstra cu toţii.
După toate ritualurile de dimineaţă, ne-am îndreptat paşii spre autocar care ne-a dus spre Roşia Montană. Pe drum am ascultat poveştile ghidului nostru Florin şi am aşteptat cu nerăbdare să ajungem să vedem cu ochii noştri care este situaţia reală din zonă. Ne-am oprit întâi la muzeu unde am văzut utilajele cu care se prelucra minereul aurifer, am ascultat informaţiile de la bătrânul nostru ghid, ce a trăit dintotdeauna în acea zonă, şi apoi am intrat în mină, fapt care ne-a impresionat pe toţi, ideea de a avea acces într-un loc care nu este de regulă destinat oricărei persoane, cele 3 rânduri de galerii de deasupra noastră si cele 8 de sub noi.

De aici am pornit într-un traseu care avea să ne ducă la cariera din Roşia Montană. Mergând cu chef de joacă şi bulgăreală am trecut pe lângă Piatra Corbului, declarată monument al naturii, şi apoi ne-am văzut de traseu.

Și mergem, şi mergem…şi ajungem la carieră, cea mai mare fostă zonă de exploatare a minereului aurifer, care a distrus practic o particică din natură, zonă pe care Gold Corporation vrea să o extindă mult mai mult pentru extragerea aurului folosind metoda cianurii, foarte riscantă de altfel şi care va duce practic la dispariţia Roşiei Montane .

LUNI 02.03.2009

A fost o zi în care ne-am exprimat recunoştinţa gazdei, am facut curăţenie, pentru că era cazul… ne-am spus cât de tare ne vom duce dorul, am împărtăşit păreri şi am plecat cu bagajul încărcat.


Articol realizat de Anamaria Mitrache