Apuseni Weekend – 2011

Posted on Posted in Nationale

3 – 6 Martie 2011, Răchițele

În primăvara anului 2011, EGEA Cluj-Napoca a avut plăcerea de a ne oferi a III- a ediție a evenimentului Apuseni Weekend, care în acest an a avut un caracter extrem.
La eveniment au participat foarte mulți studenți geografi din Cluj-Napoca: Bogdan Ludușan, Ceuca Cristina, Sigheartău Diana, Pop Mihai (Zack), Marcu Mihai, Barna Simona, Bontinean Maria, Mihaela Samartean, Filipaș Florina, Mureșean Teodora, Alexandra Ivan și bineînțeles organizatorul evenimentului Oneț Cristina. Am fost onorați să o avem printre noi pe Anna Grzywa, o studentă din Polonia venită cu programul Erasmus în București; Iașul a fost reprezentat de Radu Roman și de Rău Andreea, iar Timișoara de către mine, Buzoiu Ionuț.
Marea întalnire a avut loc în dimineața zilei de 3 martie, pe peronul gării din Cluj-Napoca, unde în jurul orei 6:00 am urcat în trenul ce avea să ne ducă până în Huedin. Am profitat de ocazie și am început să ne cunoaștem mai bine (unii dintre noi se cunoșteau deja), însă nu a durat mult și am ajuns în Huedin de unde am mers cu un microbuz până în comuna Răchițele, de aici am mers pe jos pe drumul înzăpezit către locul ce avea să ne fie „casă” timp de două zile și să ne ofere amintiri pentru o viață întreagă: Pensiunea Șușman.
La Șușman am luat prânzul, iar în jurul orei 15:00 am pornit să vizităm cascada „Vălul Miresei” (unde aveam să ne cățărăm ziua următoare) și vârful Lespezi ce ne-a oferit o priveliște minunată. Prima zi a luat sfârșit cu cina mult așteptată, însă a continuat cu un party EGEA cum numai cei din Cluj știu să organizeze.
A doua zi pensiunea Șușman ne-a simțit lipsa. După micul dejun ne-am împărțit în două grupuri, unul dintre ele urmând să meargă la cățărat iar celălalt să viziteze o micuță peșteră din apropierea vârfului Lespezi, și apoi să schimbe obiectivele între ele. La cascadă s-a adunat toată lumea în cele din urmă, iar primul grup a renunțat la peșteră pentru a rămâne cu ceilalți.
Pentru a escalada pe gheață am fost ajutați și asigurați de către Salvamont Vlădeasa, iar echipamentul folosit a fost tot al salvamontului.

După cină ei ne-au ținut o prezentare despre desfășurarea unei expediți pe crestele munților Tangri Tagh (cucerirea vârfului Khan Tengri) ce au dus-o la bun sfârșit anii trecuți. Am fost impresionați! În continuare party.
A treia zi a weekend-ului extrem am început-o prin a ne lua rămas bun de la Pensiunea Șușman (nu înainte de a lua micul dejun), pornind spre Cabana Vlădeasa.
Oprirea cea mai importantă a fost la Pietrele Albe, de unde trebuia să urcăm spre Vârful Vlădeasa, însă starea noastră fizică nu a fost de acord cu noi!
Am ajuns la cabană în jurul orei 17:00 unde am fost primiți cu căldură (la propriu și la figurat). După cină ne-am continuat programul cu tot felul de joculețe amuzante de socializare, asta până oboseala ne-a răpus pe fiecare în parte și am mers la somn.
Noaptea a început să ningă abundent, iar în dimineața celei de-a patra zi am avut surpriza de a afla că zăpada nu încetase să cadă. Activitatea zilei consta într-o escală pe vârful Vlădeasa, cel la care renunțasem cu o zi în urmă, apoi să părăsim locația și să ne îndreptăm spre casă.
S-a lansat propunerea de a merge pe vârf în ciuda condițiilor meteo și s-au format două grupuri: șapte persoane echipate cum s-a putut mai bine aveau să urce pe vârf, iar ceilalți să rămână la cabană. Nu am reușit să atingem vârful; după o ora și jumătate ninsoarea s-a întețit și s-a lăsat ceața, așadar a trebuit să ne întoarcem.

Am ajuns la cabană în jurul orei 15:00. Am mâncat, ne-am strâns lucrurile, iar pe la ora 16:00 am plecat spre localitatea Rogojel unde era stabilit să ne aștepte un microbuz. Ninsoarea ne-a schimbat iarăși planurile – datorită înghețului și zăpezii microbuzul nu a reușit să ajungă la punctul de întâlnire și a trebuit să mergem în întâmpinarea lui. Din fericire am recuperat timpul pierdut și am prins trenul dinspre Huedin spre Cluj-Napoca.
În gara din Cluj grupul a început să se micșoreze, cei rămași am mers într-un local la un ceai cald și am continuat să vorbim despre evenimentul ce avea să ia sfârșit. Am început să plecăm pe rând, fiecare pe calea sa, fiecare dintre noi simțind caracterul extrem al weekend-ului.
EGEA Cluj-Napoca, așteptăm cu nerăbdare urmatorul eveniment și cu încrederea că ne veți pregăti ceva la fel de spectaculos!

Articol realizat de Ionuț Buzoiu

Galerie foto