Concursul Geomondis – Faza regională – 2010

Posted on Posted in Naționale, Prima pagina

24 Aprilie 2010

Concursul „GEOMONDIS” a reprezentat o provocare atât pentru elevii participanţi cât şi pentru studenţii organizatori, având ca finalitate un real succes cu toate că a fost prima ediţie.
Scopul acestui concurs a fost să aducem un suflu nou departamentului de geografie, pe care îl reprezentăm şi totodată să împărtăşim cu elevii frumuseţea şi complexitatea pe care o poate oferi această specializare.
În cadrul concursului (sâmbătă, 24 aprilie) au participat 13 licee, din Regiunea Vest, concursul fiind câştigat de Colegiul Naţional “Moise Nicoară” Arad, reprezentat de: Stan Ioana, Coşarbă Denis, Ilisei Roxana, Manea Bogdan aflaţi sub îndrumarea profesorilor Alina şi Radu Bereteu. Pe locul al-II-lea s-au clasat cei de la Colegiul Naţional “Elena Ghiba Birta” Arad, coordonaţi de profesorii Gasser Georgeta şi Titu Marius, iar locul al-III-lea a fost ocupat de Colegiul Naţional “C.D. Loga” Timişoara îndrumaţi de profesorul Cosmin Ancuţa.

La ora 10:30 a avut loc deschiderea oficială în care elevii au fost întâmpinaţi de domnul decan şi de domnul director de departament, precum şi de studentul coordonator Alexandru Drăgan şi echipa organizatoare.

La ora 11:00 a început proba scrisă în care subiectele au fost complexe, pornindu-se de la întrebări de tip grilă, având şi o probă practică la care elevii aveau de interpretat diferite fenomene. Trebuie să precizăm că subiectele au fost făcute în totalitate de către studenţi, iar întreg concursul a fost supravegheat deasemenea de aceştia, tocmai din prisma faptului că am dorit să oferim un alt gen de concurs în care să domine o atmosferă degajată, dar în acelaşi timp plină de seriozitate din partea ambelor părţi.

Proba orală a inceput la ora 13:30 în care fiecare echipă avea de răspuns la 5 întrebări extrase de componenţii acesteia. Această probă a fost foarte îndrăgită de elevi deoarece a fost ceva nou pentru ei, aceştia fiind foarte dinamici şi spontani.

a ora 15:15 a avut loc aplicaţia practică, în care elevi au fost introduşi în metodele folosite de către studenţi la anumite discipline cum ar fi folosirea staţiei meteorologice, a GPS-ului, precum şi anumite aplicaţii in GIS.

Rezultatele au fost afişate la ora 16:00, elevii neavând obiecţii în privinţa acestora, astfel că nu am avut nici o contestaţie. Premierea a fost foarte aşteptată de către elevi.

Locul I, II şi III vor merge împreună cu echipa organizatoare un weekend la Poiana Mărului. Primele două locuri ne vor reprezenta la faza naţională a acestui concurs care va avea loc la Iaşi, primind şi câte un dicţionar geografic din partea domnului Petru Urdea, directorul Departamentului de Geografie, iar locul I va avea asigurat un loc bugetat în cadrul facultăţii noastre.

Toţi elevii au primit diplome de participare, precum şi profesorii îndrumători, ambiţionându-se ca anul viitor să se claseze cât mai sus.
În organizarea concursului ne-am bucurat de un adevărat sprijin din partea domnilor profesori: decan – prof. dr. Gheorghe Ianoş, director de departament – prof. dr. Petru Urdea, lect. univ. drd. Mircea Ardelean, asist. univ. dr. Alina Satmari, prep. univ. drd. Florina Ardelean, prep. univ. drd. Florentina Popescu, cărora dorim să le mulţumim pe această cale.

Din echipa studenţilor organizatori au facut parte: Andu, Ovi, Roxana, Mina, Georgi, Mari, Moni, Lau, Dana, Simona, Luci, Dani, Andrei, Lavi, Tamaş, Ame, Andreea şi Max, fiecare dându-şi silinţa ca întreg evenimentul să fie cât mai reuşit.

Întreg evenimentul a fost o mare bucurie de ambele părţi, fiind o experienţă din care am avut de învăţat cu toţii; am legat noi prietenii, ne-am testat cunoştiinţele precum şi capacitatea noastră ca organizatori. Cu toţii am avut de câştigat, pentru noi a fost o adevărată provocare, pe care ne dorim să o transformăm într-o tradiţie.

Sperăm că acesta a fost un prim pas prin care să evidenţiem oportuniţăţile pe care le oferă acest concurs, şi totodată facultatea nostră, care îşi doreşte să sprijine elevii care înclină spre această ramură.

geomondis1

geomondis2

 

 

 

 

 

 

 

 

geomondis3

Articol realizat de Eugenia Drăguţ şi Martinică Marinela

Galerie foto