Exchange Sighetu Marmaţiei – Timişoara (II) – 2011

Posted on Posted in Exchange-uri

13 – 16 aprilie 2011 

În 13 aprilie ora 21:15 ne-am adunat cu toţii în Gara de Nord pentru a pleca spre Sighetu Marmaţiei. La 21:48 pleacă în sfârşit trenul din gară iar noi toţi eram cu gândul la cele 14 ore de călătorie care ne aşteaptă. Bine, am avut noroc că trenul a plecat seara şi mai mult de jumate de drum am dormit iar pe la 11 am fost deja la destinaţie.

Ajunşi în Sighet după multe ore de drum cei de acolo ne-au aşteptat cu braţele deschise ducându-ne pe fiecare la el acasă. După o foarte scurtă “odihnă” care a constat în despachetarea bagajelor și un prânz rapid, nu de alta dar la ora două trebuia deja să ne întâlnim în centrul Sighetului pentru a începe programul care se anunţa a fi destul de încărcat. Pentru prima zi cei de acolo au hotărât să ne arate fosta închisoare a oraşului care a fost transformată ulterior în muzeu. În prezent ea adăposteşte muzeul Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei.

Apoi entuziasmaţi de ceea ce am văzut anterior ne îndreptăm spre Muzeul Etnografic unde am văzut tot felul de lucrări şi obiecte tradiţionale. Mai apoi am făcut o scurtă plimbare prin împrejurul centrului pentru a mai vedea câteva obiective ale orașului (Palatul Cultural, Catedrala Ortodoxă, Parcul Central, Primăria, etc.). Mai spre seara a urmat binenţeles “cunoaşterea mai profundă a orașului”, ieşirea la o bere undeva tot prin centru.

Ziua următoare a început cu o vizită la facultate unde directorul de departament a susţinut o prezentare, după care a urmat o mică “excursie” de o zi organizată foarte bine de cei din Sighet. Am plecat de la facultate cu maşinile, mai întâi la Muzeul Satului, o minunăţie care prin structura sa, creează impresia unui sat tipic maramureşean. O altă oprire a fost la mănăstirea Bârsana din comuna Bârsana, urmată de un alt obiectiv frumos Cimitirul Vesel din Săpânţa, iar mai apoi ultima destinaţie din mica excursie a fost la cea mai inaltă biserică din lemn, la Mănăstirea “Sfântul Arhanghel Mihail”.

A treia zi a fost, ziua noastră preferată, a “micilor geografi” şi anume ieşirea pe Creasta Cocoșului din Munţii Gutâi. Am pornit de dimineaţă cu o mică oprire la una din colegele din Sighet care a avansat în vârstă în ziua respectivă şi cum e tradiţia nu am putut pleca fară o mică gustare din ţuica lor tradiţională şi cu promisiunea unei felii de tort după reîntoarcerea noastră de pe munte. După câteva ore petrecute pe traseu ne-am întors împliniți de peisajele frumoase din împrejurimi dar și cu gândul la felia de tort care ne aștepta.

Ultima zi a fost ziua surpriză asteptată încă de când am ajuns în Sighet, nu de alta dar cu toţii vorbeau de ultima zi în care ne-au pregătit o surpriză. Drăguţi cum s-au dovedit a fi în cele 3 zile, cei din Sighet ne-au făcut o surpriză și ne-au dus la o pensiune din Vadu Izei, lângă Sighetu Marmaţiei unde ne-au servit cu multă mâncare tradiţională, bineînțeles loc în care au fost susţinute şi cele două prezentări, una din partea noastră şi una din partea lor. După aşa masă copioasă a urmat fuga spre case pentru a ne lua bagajele, deşi după o aşa mâncare iţi era greu să te desparţi de ei.

Ajunși în gară, au urmat îmbrățișările și o mulțime de cuvinte de despărțire iar mai apoi plecarea spre Timișoara, care bineînțeles nu se putea termina la fel de bine doar cu 14 ore de stat în tren, au avut grijă cei de la CFR să mai adauge încă 2 ore de stat că doar nu erau suficiente.

Chiar şi după 16 ore de drum am ajuns la fel de voioşi şi de dornici de alte experienţe, iar noi cei din anul I am plecat de la gară direct la seminarul de hidrologie unde ne-a aşteptat o altă reprezentantă a Sighetului, doamna Domăşneanu.

Articol realizat de Brigitte Magori

Galerie foto