Karst and Danube Seminar – 2009

Posted on Posted in Internaționale

12 – 16 Noiembrie 2009

Pentru Geotim, a fost prima dată când s-a organizat un astfel de eveniment internaţional. Deşi a fost realizat într-un timp foarte scurt, datorită echipei (Ovi, Mina, Georgi, Lau, Uka, Luci Linte, Beni, Dani, Luci Parfene, Mia şi Roxana), credem că a fost un eveniment foarte reuşit. La acest seminar ni s-au alăturat persoane din EGEA Atena, EGEA Cluj, EGEA Dijon, EGEA Iaşi, EGEA Ljubljana, EGEA Szeged şi EGEA Vilnius. Aşa ne-am adunat 45 de tineri geografi, pregătiţi să vedem locuri frumoase din sud-vestul ţării.

12 noiembrie, joi
În această zi au venit participanţii, plini de energie, iar noi i-am întâmpinat la gară sau la aeroport în mod specific EGEA. După ce fiecare a fost cazat, am mers la Facultate pentru deschiderea oficială a evenimentului. Apoi am fost în complexul studenţesc pentru a lua cina. Chiar dacă în Timişoara s-a stat puţin în cadrul acestui eveniment, nu am putut renunţa la turul oraşului. Aşa că seara, după cină, am pornit spre centru şi am vizitat Catedrala Mitropolitana, Piaţa Victoriei, Opera, Piaţa Libertăţii, Conservatorul, Piaţa Unirii şi Domul Catolic.

13 noiembrie, vineri
De dimineaţă, cu nerăbdare, ne-am îmbrăcat tricourile “Karst and Danube Seminar” şi am pornit cu autocarul spre Moldova Nouă. Vremea a fost superbă, era soare şi cald, chiar dacă înainte cu câteva zile au fost doar ploi interminabile. Ne-am cazat în Coronini, o comună apropiată de Moldova Nouă, situată chiar lângă Dunăre. După amiaza am făcut o plimbare pe malul Dunării, am văzut castelul Mariei Tereza de pe malul sârbesc al fluviului. Mergând mai departe am ajuns la peştera “Gaura cu muscă”. Acesta fiind un prim obiectiv, din tematica evenimentului. Mina ne-a explicat cum s-a format această peşteră şi totodată şi mitologia acesteia. Pe tot parcursul evenimentului ghidul principal în Moldova Nouă şi împrejurimi a fost Uka, şi îi mulţumim mult pentru asta.

Seara ne-am întors pentru a participa la workshop-ul, care s-a orientat spre tema fluviului Dunăre. Leaderii workshop-ului au fost Mina şi Georgi. După acesta a urmat cina tradiţională românescă, pentru ca apoi să continuăm cu prezentările fiecărei ţări, aşa am aflat mai multe despre locurile din Grecia, Franţa, Slovenia, Ungaria, Lituania şi România.

14 noiembrie, sâmbătă
Am plecat spre Cheile Nerei, pentru a observa mai multe fenomene carstice din acest bazin hidrografic. Am mers cu autobuzul până în Sasca Montană, şi apoi până la confluenţa Beiului cu Nera. De aici am pornit pe jos spre Lacul “Ochiul Dracului” şi Cascada “Beuşniţa”. Drumul a fost foarte interesant, mai ales că am fost într-o zonă calcaroasă după multe zile de ploaie. Cascada a fost impresionant de frumoasă, iar căderile de apă aveau debite mari, spre fericirea noastră, deoarece acestă cascadă în perioadele mai uscate rămâne fără apă.

Seara a urmat workshop-ul centrat pe discuţii depre carstul din România, dar şi din ţările participanţilor, workshop-ul fiind îndrumat de Ovi şi de mine. Apoi ca să destindem atmosfera, am organizat Fisherman Party, aici participând pescari, piraţi, marinari, Barbie la mare, scafandri şi alte personaje ale vieţii marine.

15 noiembrie, duminică
Ultima noastră zi în locurile acestea frumoase, am dedicat-o Rezervaţiei Naturale “Valea Rea”. Aceasta este situată la nord de oraşul Moldova Nouă. Am putut observa minele de aici, aflate acum în conservare, dar şi gradul ridicat de degradare al terenurilor. Continuându-ne drumul am ajuns la Peştera Haiducilor, mult mai mare şi mai frumoasă decât cea care am vizitat-o în prima zi. Am putut observa diferite formaţiuni precum stalactite, stalacmite, dar chiar şi perle de calcar. Daca ne uitam atenţi vedeam şi liliecii, care dormeau liniştiti.

După acest drum ne-am întors la Timişoara, drum în care toată lumea dormea în autocar, zilele pline şi-au facut efectul. Pentru că era ultima seară în Timişoara, înainte de a se termina “Karst and Danube” Seminar am mers la Karaoke Party în San Marzzano. Aşa am putut observa că unii dintre geografi chiar au talente muzicale extraordinare. În această seara ne-am bucurat de prezenţa mai multor membrii Geotim, care ni s-au alătrat şi ei la distracţie.

16 noiembrie, luni
Evenimentul se apropia de sfârşit şi ne-am îndreptat toţi spre Sala de conferiţe a Biliotecii Universităţii pentru închiderea oficială. În cadrul acesteia domnul Urdea s-a bucurat să ne fie alături şi să ne adreseze câteva cuvinte. Tot atunci ne-am uitat la filmuleţul realizat de Lau, cu poze din timpul seminarului, şi toata lumea a primit diplomele cuvenite. Apoi ne-am luat rămas bun unii de la alţii până la umrătoarea întâlnire EGEA.

În organizarea acestui eveniment ne-au susţiunut Departamentul de Geografie al Universităţii de Vest şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională V Vest (ADRV)

Articol realizat de Roxana Putan

Galerie foto