Seminarii

European Simulation Game – 2008

7 – 14 Octombrie 2008, Ios – Santorini, Grecia

Deşi şcoala numai ce a început, evenimentele EGEA nu au întârziat să apară, astfel că ne-am pornit din nou la drum, de data aceasta spre insulele greceşti. Martina, Andrei, Lorin, Dragoş şi cu mine am petrecut o saptămână în insulele Ios şi Santorini. Aici a avut loc un Congres de geografie culturală.
Dimineaţa, când am plecat din Timişoara era foarte frig, dar în doar câteva ore, eram în Atena la soare şi căldură. Aici am vizitat partea centrală a oraşului: Parlamentul, Grădina Naţională, Akropolis, Mitropoli, Templul lui Zeus, Arcul lui Adrian şi alte atracţii turistice.

A doua zi am ajuns în Santorini, unde ne-am întâlnit cu ceilalţii studenţi EGEA, din ţările participante: Austria, Estonia, Lituania, Slovenia, Spania, Ungaria, Grecia şi Olanda. De aici am plecat spre Ios. Seara a avut loc deschiderea evenimentului.

European Simulation Game, de fapt a fost o simulare a culturilor lumii. Am fost împărţiţi pe 7 culturi diferite: Incaşi (America de Sud), Inuiţi (America de Nord), Maasai (Africa), Dinastia Ming (China, Asia), Papuaşi (Papua Noua Guinee), Portughezi şi Spanioli (Iberia), Englezi, Francezi, Olandezi (Europa). Trebuia să ne documentăm despre cultura din care făceam parte, apoi să prezentăm colegilor din grupă.
Dimineaţa am participat la un workshop, unde fiecare cultură trebuia să îşi cunoască condiţiile geografice, populaţia, economia, religia, obiceiurile. După amiaza a avut loc o prezentare depre Web 2.0., şi modul prin care lumea comunică azi la nivel mondial prin intermediul internetului. Seara a fost “Country Presentation”. Fiecare ţără şi-a expus o scurtă prezentare, o activitate interactivă şi mâncare şi băutură specifică.

Ziua următoare, dimineaţa a avut loc un workshop pentru culturile ce reprezentau colonizatorii: englezii, olandezii, francezii şi portughezii, spaniolii. Apoi am plecat cu un vaporaş ca de piraţi, pe o plajă din Ios foarte retrasă, unde se ajunge doar cu vaporul sau barca. Aici a avut loc Anthropological Simulation Game. Am fost împarţiti în 2 grupe: o cultură dezvoltată şi una primitivă. Scopul era ca cea primitivă să îşi apere cultura, dar mai ales religia de cei dezvoltaţi. După ce ne-am întors la hotel, în sala de conferinţe s-a rulat un film de animaţie francez, despre viaţa celor din Iran, înainte şi după 1989. Seara a avut loc un Bazar, fiecare persoană trebuia să aducă 2-3 obiecte şi să facă schimb cu ceilaţi, pentru a dezvolta simţul comerţului şi a negocierii, ce aveau să fie aplicate la Simulation Game.

O nouă zi, ne pregăteam să ne îndreptăm spre Santorini şi să plecăm din Ios, unde deja ne plăcea foarte mult. Dar înainte de a pleca am avut un workshop, în cadrul căruia trebuia să realizăm un poster care să descrie cultura noastră.

Într-o zi am vizitat caldera vulcanului, partea nouă a vulcanului, ce încă mai este activ. Aici am avut bucuria sa vedem roci bazaltice sub formaţiuni extraordinare. Totul este atât de diferit, nu există vegetaţie, animale, doar un mic port, ce facilitează accesul pe acel mic paradis cu roci. Apoi am plecat spre insula Thirasia, seara am pornit iar cu vaporaşul spre oraşul Oia, locul din Santorini recunoscut pentru cele mai frumoase apusuri de soare.

Duminica a avut loc jocul propriu-zis. S-a desfăşurat în sala de conferinţe a Firei, oraşul principal al insulei Santorini. În prima parte a zilei au avut loc primele 3 etape, iar dupa amiaza celelalte 2. Fiecare cultură deţinea o anumita putere financiară, anumite resurse, condiţii de a călătorii, de a negocia. Evenimentul acoperea o perioadă de 650 de ani, din anul 1450, până în anul 2100. Puteam modifica istoria, functie de capacitatea fiecărei grupe, astfel ca la sfârşit englezii, francezii si olandezii au fost desfiinţaţi ca şi putere, inuiţii la fel. Cele mai mari puteri au ramas, China şi ibericii. Surpriză placută a fost evoluţia maasailor dar mai ales independenţa lor până la sfârşit, deşi istoria, i-a făcut să fie colonizaţi de britanici.

În ultima zi, am vizitat vârful cel mai înalt din Santorini, de 567 de metri. Aici se observă roci vechi al insulei: şituri calcaroase si dolomite. Apoi am văzut culturile de viţă de vie, foarte diferite de cele de la noi. Aici cresc direct pe sol, pentru a fi protejate de vântul foarte puternic, ce transportă şi particule de nisip. Totul este foarte secetos. Datorită acestor condiţii strugurii primesc o dulceaţă specifică, ce ajută la formarea unor vinuri speciale. După ce am văzut cum se fabrică vinurile, am degustat o parte din vinurile renumite din Santorini. Cel mai cunoscut este Vinsanto, vin alb dulce. După aceasta, ne-am bucurat de soare pe Plaja Roşie. Aici nisipul este roşu datorita rocilor vulcanice din apropiere. Seara ne-am întors la hotel, iar în sala de conferiţe s-a susţinut programul “Let us Compare the Mithology”, unde participanţii fiecărei ţări au prezentat o piesă de teatru cu tema unei legende cunoscute şi representative lor. La sfârşitul acestuia a avut petrecerea de final a evenimentului, până dimineaţa, când am plecat la aeroport.

Mulţumim entităţii EGEA Atena, organizator al acestui eveniment extraordinar.

Articol realizat de Roxana Putan

Galerie foto